A reménység oszlopa

Vannak a történelemnek különleges pillanatai, amikor az egész világ egyetlen eseményre, helyszínre figyel. Magyarország eddig kétszer: 1938-ban és 1956-ban került az érdeklődés középpontjába.
A reménység oszlopa címmel, a Kossuth Rádió tízrészes hangjátéka a nyolc évtizeddel ezelőtti Magyarországra kalauzol bennünket. Az országba, amely a trianoni sokk után, a második világháború kitörése előtti utolsó békeév legnagyobb világeseményének, az Eucharisztikus Világkongresszusnak adott otthont.

Márton és testvére, Lotti gyermekként vettek részt az 1938-as eseményen. Élményeiket, érzéseiket, gondolataikat – amelyekről évtizedekig nem is beszélhettek az ateista, szocialista diktatúra idején – osztják meg a 16 éves dédunokával, Lilivel.

Két idős ember, Lotti néni (Molnár Piroska) és Márton atya (Papp János) nosztalgikus élményeit örökíti meg a hangjáték.

Megmutatja, hogy az Eucharisztikus Világkongresszus emlékei: a lelki előkészületi foglalkozások, félmillió ember közös imája a zuhogó esőben, a milliók által megfogalmazott és kimondott békevágy, a trianoni gyászból néhány napra kiszakadó, fényárba öltöző Budapest, a magyarság összefogása az esemény sikeréért hivatástól, társadalmi státusztól, lakóhelytől, országhatároktól függetlenül, idővel a reménység oszlopának egy-egy téglájává váltak.

Az Eucharisztia, a szeretet kötelékeként tartópillére lett sok millió keresztény és magyar ember életének, hogy átvészelhessék a második világháború borzalmait és az egymást váltó diktatúrákat, az elnyomás fél évszázadát.

 A rádiójáték nem száraz dokumentumműsor, sokkal inkább két ember és rajtuk keresztül, egy nagy közösség, a magyarság hol vidám, felemelő, hol fájdalmas fejezeteket felvillantó eleven, hangos naplója. Egy napló, amelyet immár közösen ír tovább dédszülő és dédunoka. Hiszen a sorozat végére a szeretet köteléke, a hit, az Eucharisztia, a felidézett történetek hidat képeznek a generációs szakadék fölé. Egy nagy találkozás ez: múlttal, jelennel, jövővel és Jézussal…

A mű az alábbi linken hallgatható meg: https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2021/05/24/a-remenyseg-oszlopa/ 

Shopping Cart
Scroll to Top