Király a Föld fölött

A rádiójáték első évadában megismert szereplőkkel, Márton atyával, Lottival és az immár húszéves dédunokával, Lilivel a pandémia miatti teljes lezárás idején, 2020 áprilisában találkozunk újra. A 98 éves Lotti nagyon nehezen viseli a bezártságot, a bizonytalanságot, a nem tervezhető jövőt. Öccse, Márton atya jóval erősebb és optimistább, Lili pedig, aki önkéntes karanténba vonult velük, a Reménység oszlopa cserfes kamaszlányához képest immár sokkal érettebben és megfontoltabban, egy fiatal felnőtt szívével és eszével reagál mindenre, ami csak elhangzik a négy fal között.

A két idős ember nem tagadja meg önmagát: gondolatban végigjárják az Anschluss, a Rajk-per, a Kádár korszak vészterhes időszakát. Ez az emlékezés korántsem öncélú: a lényege éppen az, hogy a Lili képviselte új generációnak átadják az évtizedek során felhalmozott tudást és bölcsességet. Lili önkéntelen felkiáltása („Ti vagytok nekem az élő történelem!”) a rádiójáték egyik kardinális mondata: ezen a ponton érezzük meg, miben áll az emlékezés ereje, a múltból tanult és megőrzött értékek átmentése a jelenbe, amelyből a jövő megszülethet.

Lotti és Márton atya, noha gyerekkori emlékeik sokszor naivan szépek, nagyon is tisztán látják a múlt hibáit és a jelen ezekből fakadó sebeit. Majd’ egy évszázadnyi élettel a hátuk mögött jogosan jegyzik meg: a kommunizmusban épp úgy a házmesterek országa voltunk, mint ma, amikor arctalan profilok mögé bújva kritizálunk és gyalázkodunk a közösségi médiában.
Nagy igazság, hogy minden korszaknak megvannak a maga elégedetlenkedői és igazságosztói. Csakhogy mi, keresztények a kezünkben tartjuk a megoldást: a szeretet mozgósítását a gyűlölet ellen

A Király a föld fölött nemcsak a múlt sebeire kínál gyógyírt. A jelent és a jövőt is képes perspektívába helyezni, éppen az eucharisztikus világkongresszus révén. Ahogy a szereplők segítségével végigjárjuk a világesemény előkészületeinek legfőbb eseményeit, amelyeket először elbizonytalanított, majd megerősített a járvány és a karantén, megértjük, miért ismételgette Ferenc pápa a Szent Péter Bazilika előtti üres téren, a zuhogó esőben 2020 márciusában, hogy „Ne féljetek!” A Missziós kereszt vándorlása, az online misék kreatív megoldásai, az, ahogy az Ő és én sorozat hétköznapi hősei kimondják a kimondhatatlant, a modernizált Eucharisztikus Himnusz, a Kongresszusra meghívott, egytől egyig hiteles és különleges előadóktól származó videóüzenetek, a a világméretű szentségimádások már a Kongresszus előtt hozzájárultak a keresztény hit tettekben történő megmutatkozásához, a közösségek megújításához.

A Király a föld fölött című hangjátékot épp úgy Zsuffa Tünde jegyzi, mint A reménység oszlopát. Hogy milyen volt az 1938-as Kongresszus, azt az első évad tökéletesen bemutatta: a tízrészes rádiójáték a múltról, a szép vagy éppen megszépült emlékekről szólt. A folytatás a jelent és a jövőt hozza közel a hallgatókhoz. Azt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, ami majd sok év múlva maga is történelemmé válik. S hogy milyen lesz rá visszaemlékezni? Az csak rajtunk múlik.

A mű az alábbi linken hallgatható meg:  https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2021/08/29/kiraly-a-fold-folott/

Shopping Cart
Scroll to Top